top of page

Bröstryggssmärta

Smärta i bröstryggen, molande eller huggande smärta bakom skulderblad?

Strålar smärtan från ryggen längs sidan till framsidan?

Smärtar det när du tar djupa andetag?

Om något av ovanstående känns bekant kan det beror på att musklerna kring bröstryggen och revbenen krampar och är inflammerade. Detta brukar kännas väldigt begränsande när du rör på dig.

Vanliga missuppfattningar är att man pratar om är detta besvär som "muskelknutor" bredvid eller bakom skulder bladen. Det som många känner när de trycker på dessa "muskelknutor" är egentligen ett revben som har en nedsatt rörelse vilket vi i fackspråk kallar Costo-thorakal dysfunktion.

Ett eller flera stela revben kan skapa mängder med olika besvär, såsom smärta vid djupandning, punktsmärta bakom skulderblad, strålande smärta ner i axel och arm, m.m.

Vad kan man själv göra?

Om smärtan uppkommit av en traumatisk orsak tex fall- eller andra olyckor så bör man söka akut hjälp hos närmaste sjukhus eller akuttid till vårdcentral.

​Om smärtan är av icke traumatisk typ, dvs uppkommit smygande eller att man fått den plötsligt av en hastig rörelse, kan man till en början ta det lite lugn men försiktigt röra på ryggens leder. Förslagsvis kan man genom att alternera att brösta upp sig och bocka sig framåt få igång rörelse i bröstryggen, men även få igång blodcirkulationen kring musklerna.

Att utföra någon fysisk aktivitet kan också vara bra. Vilken aktivitet du väljer spelar ingen roll, det viktiga är att man får hjärtat att pumpa snabbare och därmed ökar blodcirkulationen.

När ska man söka hjälp vid icke traumatiska besvär?

Om smärtan kring bröstryggen inte går över av sig själv efter 3 - 4 dagar kan det vara bra att söka hjälp.

​I regel brukar smärtan i bröstryggen lägga sig efter ett par veckor, men det betyder inte att funktion och rörelse i bröstryggen och revbenens leder alltid återställs. Många har tankesättet att "det går över", vilket det ibland gör, men nedsatt funktion av bröstryggen kan också skapa framtida besvär. Kiropraktorn kan behandla detta och på så sätt förebygga framtida problem.

Vad kan en Kiropraktor göra?

Kiropraktorn är en primärvårdsgivare som har ett helhetsperspektiv över din kroppsfunktion och utvärderar om just ditt besvär kan underlättas med kiropraktisk vård. Om du har nedsatt funktion (subluxation) av ryggens leder kan kiropraktorn justera eller putta igång mer rörelse i dessa leder. Detta bidrar till en mer välfungerande rygg som i sin tur skapar bästa förutsättningar att läka.

bottom of page