top of page
Nackskydd

Nackspärr och smärta i nacken

Nackspärr innebär att musklerna kring nacke och bröstrygg har börjat krampat och blivit inflammerade, vilket orsakar smärta och känsla av stelhet. Detta brukar uppkomma efter en hastig/ryckig rörelse, eller när man har sovit i en konstig ställning.

Vad kan man själv göra?

Det viktigaste efter nackspärr är att fortsätta röra nacken i kontrollerade former och att inte utföra några hastiga rörelser. Att utföra någon fysisk aktivitet kan också vara bra. Vilken aktivitet du väljer spelar ingen roll, det viktiga är att man får hjärtat att pumpa snabbare och därmed ökar blodcirkulationen.

När söker man hjälp?

I regel brukar smärtan i nacken lägga sig efter par veckor men det betyder inte att funktion och rörelse i nacken alltid återställs. Många har tankesättet att "det går över", vilket det ibland gör, men nedsatt funktion av nacken kan också skapa framtida besvär. Kiropraktorn kan behandla nackspärr och på så sätt förebygga framtida problem.

Vad kan en Kiropraktor göra för dig med nackbesvär?

Kiropraktorn är en primärvårdsgivare som har ett helhetsperspektiv över din kroppsfunktion och utvärderar om just ditt besvär kan underlättas med kiropraktisk vård. Om du har nedsatt funktion (subluxation) av ryggens leder kan kiropraktorn justera eller putta igång mer rörelse i dessa leder. Detta bidrar till en mer välfungerande rygg som i sin tur skapar bästa förutsättningar att läka.

bottom of page