top of page

Fötter

De vanligaste besvären i fötterna är Halluxvalgus, plantarfachit/hälsporre och Artos i stortåleden.

Orsaken till man får halluxvalgus beror främst på vilka typ av skolval man har gjort under sina år. Men även ärftlighet är en bidragande faktor. Då vid främre delen av skon är för trång och trycker ihop stortåleden så den trycker innåt och en knöl skapas på insidan av foten.

En fot är som vilken del på kroppen som helst. Den består av skelett, muskler, ligament, nerver och med mera. Många känner till att när man gipsar över några leder under några veckor börjar musklerna på den gipsade delen förtvina men även att lederna blir stela alltså nedsatt funktion.

Vad som händer är att varje gång man träder ner sina fötter i trånga eller vad man själv uppfattar välsittande skor. Så hindrar man rörelsen i fotens leder och skapar stelhet och inaktiva fotmuskler. Med tiden leder detta till outvecklade muskler som är svaga. Detta har skor industrin ersätt med tjock dämpande sulor. vilket minskar användandet av fotens muskler ytterligare.

Finns det något man kan göra för att hindra eller behandla halluxvagus?

Det finns många sätt man kan göra men den viktigaste åtgärden man bör göra är att anpassa sitt skoval med större tåbox. Detta kan vara väldigt svårt för dem som ej är insatt i detta ämne men ändå vill förbättra sina fötters funktion. Då kan det vara av läge att söka sig till oss för dem som vill ha råd och stöd hur man ska bete sig.

Hur ser en normal fot ut?

Hur ser en naturlig fot ut?

Hur ser forskningen ut idag?

Det finns begränsad mängd forskning som beskriver varför man får halluxvalgus, Dock vad man vet är att kvinnor får halluxvagus oftare än män.

 

Dock kan detta beror på att kvinnor oftare tendera på att gå i högklackar och smalare skor.

Med det sagt ska man veta att! Kvinnors fötter av naturliga skäl är inte smalare än mäns fötter men däremot är kvinnors fötter oftare mer anpassad till dagens mode med smala skor.

I dagens läge präglas vi av de yttre miljön och faktorer. Tex skor modet idag har fått en

Vi har ett sammarbete med ett Företag som heter Refeet som är en återfösäljare av barfota skor.

bottom of page